Patat in de bieb

Er zat vanmiddag een man patat te eten in de bieb. Hij zat op een plastic stoel en hij heette Bas. Ik zag dat er ketchup in zijn baard hing en hij schudde zijn hoofd heen en weer. Ik moest een boek over aquariumvissen halen voor Gert.

‘Bas,’ zei de biebjuf, die met haar handen in haar zij voor hem stond, ‘ik zeg het nog één keer. Je mag hier absoluut geen patat eten. Dit is een bibliotheek.’ Ze wees naar het bord waar een zak patat op stond met een rode streep er doorheen. Bas keek naar het bord, zette zijn bakje patat op het bijzettafeltje naast hem en probeerde op te staan. Ik merkte dat ik een beetje wijdbeens stond te staren. Toen de biebjuf mij plotseling aankeek, deed ik snel net alsof ik doorliep. Ze knikte.

Ondertussen plofte Bas weer terug in zijn stoel en viel toen achterover tegen het boekenrek dat achter hem stond. Een man met een rode stropdas die daar een boek stond te lezen sprong opzij, want hij schrok.

‘Kut,’ riep Bas en kreunde. De biebjuf gilde lichtjes.
‘Hé,’ riep de man met de rode stropdas tegen Bas, ‘ga naar buiten met je vieze patat!’

‘Neemt u me niet kwalijk, meneer Van Verder,’ zei de biebjuf tegen de man met de rode stropdas. Meneer Van Verder hield het boek dat hij las tegen zijn buik en keek nog een keer verontwaardigd naar Bas. Ik hield mijn hoofd schuin om de titel van het boek van meneer Van Verder te lezen. Het waren grote rode letters: Tweehonderd jaar polderseks.

Ineens keek meneer Van Verder mij aan en zag mijn schuine hoofd.
De biebjuf keek mij ook aan. ‘Staat u hier nu nog?’ vroeg ze. Toen ze mijn schuine hoofd zag, keek ze ook naar het het boek van meneer Van Verder en probeerde de titel te lezen.
Ik deed mijn hoofd weer recht. ‘Eh, ik wilde eigenlijk alleen even weten waar ik de boeken over aquariumvissen kan vinden. Dan hoef ik niet te zoeken.’
De biebjuf staarde naar het boek van meneer Van Verder en zei helemaal niks meer. Ze drukte de pen die ze in haar hand hield twee keer aan en uit en het leek net of ze helemaal geen zin meer had in haar beroep.

Bas keek me aan en schudde zijn hoofd. ‘Aquariumvissen,’ mompelde hij.
‘Ja,’ zei ik tegen Bas en probeerde te glimlachen, ‘Dat is de hobby van mijn man Gert.’
Intussen had meneer Van Verder het boek over tweehonderd jaar polderseks terug in het rek gestopt.
‘Ik ga naar huis,’ zei hij, ‘ik moet mijn tekkel nog uitlaten.’ Hij liep een paar passen en draaide zich nog even om naar de nog steeds starende biebjuf. ‘Dag mevrouw,’ zei hij tegen haar.

Advertenties

4 thoughts on “Patat in de bieb

  1. Gelukkig loopt het goed af! En ik ben blij dat meneer Van Verder een tekkel heeft, dan heeft hij iemand om uit te laten! Een dier in dit geval natuurlijk. Mooi Ina. Bedankt dat je er bent en met je mooie woorden! Vrolijke verhalengroeten van Tobe!

  2. Oooooh, zoiets spannend maak ik nou nooit es mee, niet in de bibliotheek.
    De meneer van Verder kan maar beter niet teveel van een ander zeggen, hahaha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s